ABOUT

Bernal Heights Residence, San Francisco, CA – The Bernal Hts residence converted a 1906 cottage into a contemporary dwelling that referenced the original building in both form and material.

The original cottage was a single-story structure with a gable roof. Logue Studio Design used the angled slope of the original roofline to reference the past structure while informing the new roof and awning design. The asymmetrical roofline emphasizes the home’s entry, while creating additional vertical space through internal lofts at the ¬†bedrooms. Light and space at the bedrooms is also extended horizontally on the front and back of the building with spacious roof decks.

Natural materials, such as the clear-sealed red wood siding on the exterior, was selected to reference the original wood clad cottage and the surrounding neighborhood residences.